De globala livsmedelspriserna är tillbaka ungefär där de låg före krigsutbrottet i Ukraina. Kriget har, trots allt, haft en begränsad inverkan på det totala utbudet och efterfrågan på livsmedel i världen.
– Vi ser fortsatt höga priser på mjölk, kött och spannmål, men prisfluktuationerna är stora när det gäller spannmål. Marknaden är nervös och priserna går upp och ner, dag för dag, nyhet för nyhet. Vetepriserna rör sig relativt stadigt uppåt, och oron fortsätter att driva på utvecklingen. Priset på majs stiger också, till följd av minskad produktion i EU och USA. Med rapsen är det annorlunda. Sjunkande priser på vegetabiliska oljor över lag, och en ökad produktion i Kanada, dämpar prisutvecklingen på oljeväxter, säger Ulf Möller.
I ett längre perspektiv är utvecklingen både mer svårbedömd och oroväckande.
– Vi är sannolikt på väg in i en lågkonjunktur. Det behöver i sig inte påverka lantbruket så mycket, eftersom mat alltid kommer att efterfrågas. Men en global lågkonjunktur kan leda till att både exporten och priserna, på till exempel mjölk, sjunker. Vi ser också att Ryssland har ökat sin andel av den globala vetemarknaden, samtidigt som deras lager av spannmål förväntas växa. Vad det får för långsiktiga konsekvenser återstår att se. Men så länge Ryssland kan driva upp energi- och gödselpriserna kommer vi sannolikt att få leva med höga matpriser, säger Ulf Möller.